Bhang Lassi - indyjski napój o właściwościach relaksacyjnych

Pochodzenie napoju

Bhang Lassi, czyli napój o wdzięcznie brzmiącej egzotycznej nazwie pochodzi z Indii. W kraju tym jest on znany od wieków i wykorzystywany w trakcie indyjskich świąt. W składzie Bhang Lassi znajduje się pasta konopna, mleko oraz różne przyprawy. Niestety znalezienie tego napoju poza Indiami jest praktycznie niemożliwe.

Kiedy pija się Bhang Lassi?

Tradycyjnie w Indiach napój ten pijany jest w trakcie wielkich indyjskich świąt, Waisakhi i Holi. Pierwsze z nich to święto wiosny, natomiast drugie to święto miłości i radości, podczas którego hindusi oblewają się wzajemnie kolorową farbą lub wyrzucają w powietrze barwne proszki. Właśnie na tym święcie wzorowane są festiwale radości które od jakiegoś czasu popularne są również w Europie i w Polsce.

Jak napój oddziałuje na nasz organizm?

Nie bez przyczyny Bhang Lassi towarzyszy hindusom w tak ważnych dla nich świętach, ponieważ wpływa on na sposób postrzegania świata. Po spożyciu wzrasta poziom odczuwanego przez człowieka szczęścia i zmniejsza się poczucie zmęczenia, co pomaga w wielogodzinnych obchodach. Dodatkowo dzięki napojowi podnosi się poziom koncentracji, co jest nieocenione podczas medytacji, czy modlitwy.

Składniki napoju

W tradycyjnej indyjskiej wersji Bhand Lassi, bazą do jego przygotowania jest pasta konopna. Do niej dodaje się różne wersje pozostałych składników. Koniecznym składnikiem są tłuszcze, które wspomagają organizm w pobieraniu substancji odpowiedzialnych za działanie napoju. Może to być mleko lub kefir. Ważnym dodatkiem są przyprawy, które wspomagają wyjątkowy aromat napoju.

Ten artykuł został zaktualizowany w dniu sierpień 8, 2022